ágyi poloska irtás

Ágyi poloska irtás és csótányirtás

Ágyi poloska irtás és csótányirtás

Csak így érdemes védekezni az ágyi poloskák inváziója ellen

2021. július 05. - Videókártya olcsón

Csak így érdemes védekezni az ágyi poloskák inváziója ellen


Sokan panaszkodnak mostanában arra, hogy minden reggel újabb és újabb rovarcsípésekkel ébrednek. Nem szúnyog és nem bolha, az jól látszik, de megkeseríti a reggeleket. Vajon milyen rovar táplálkozik éjszakánként belőlünk, hogyan lehet ellene tenni, ha már az összes ágyneműnket kimostuk, és az ágyat is alaposan kiporszívóztuk, ám a csípések száma nem csökken.

Vogronics László, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének főtitkára a Kossuth Rádió Napközben műsorában kifejtette, sokan ébrednek fel csípésekkel. Manapság leginkább az ágyi poloska keseríti meg a városlakók életét, elszaporodása az utóbbi 10-15 évben világszerte drasztikus méreteket öltött.

Úgynevezett kozmopolita kártevő, gyakorlatilag bárhonnan haza lehet vinni, passzív úton terjed, és amint bekerül a lakásba, gyakorlatilag megtelepedik, mert táplálékát az ember szolgáltatja. 1-2 évig él a nőstény, naponta 2-3 petét rak le, vagyis ez idő alatt nagyon el tudnak szaporodni. Innentől kezdődnek a problémák, az ember reggelente poloskacsípésekkel ébred. Általában a lábakon és karokon találhatók, de háton és hason is. A védekezést a poloskák esetében mindenképpen szakemberre kell bízni - magyarázza.

Az ágyi poloska a szakember elmondása szerint körülbelül lencsényi, szürkésbarna rovar, jól tűri az éhezést, 3-6 hónapig is elél táplálkozás nélkül. Be lehet vinni a lakásba például használt bútorral, a testhőmérséklet, szén-dioxid-kibocsátás, szuszogás észlelésével könnyen megtalálja az embert, vagyis táplálékforrását. Villamoson, közterületeken is össze lehet szedni.

Nagy Éva bőrgyógyász hozzátette, mostanában sok az ágyipoloska-csípés, és sokkal kevesebbszer találkoznak a régebben ismertekkel, úgymint bolháéval, szúnyogéval, fekete hátú szúnyogéval vagy pókéval. Az ágyi poloska okozta csípések nagyon viszketnek, a betegek általában kivakarják a sebeket, és bakteriálisan felülfertőződhetnek.

Vagyis muszáj megszüntetni a panaszokat, fertőtlenítővel, nyugtató vagy viszketéscsillapító, enyhén szteroidos krémekkel. Csakhogy ha a ház nincsen megtisztítva a poloskától, akkor újrakezdődik az invázió, mivel az ágyi poloska hónapokig elél táplálék nélkül.

Vogronics László kifejtette, az alapprobléma, hogy az emberek sokszor - rosszul értelmezett szégyenérzet miatt - nem jelzik, poloskáról van szó. Ha viszont ez felvetődik, a kiirtásukat mindenképpen szakemberre kell bízni. Házilag is vannak praktikák, talán a leghasznosabb az aktív porszívózás, nemcsak a földet, hanem az ágyat, a kárpitozott területeket, a falakat, szegélyeket is meg kell tisztítani.

Forró, gőzölő vasalóval is át lehet vasalni a kárpitbútorokat, mert a gőz a petéket is elpusztítja. A Magyarországon ma engedélyezett irtószerek csak a mozgó alakzatra hatnak, vagyis a petéket nem pusztítják el. Ebből kifolyólag hogyha egy lakásban a poloskákat kiirtották, a peték még ott maradnak. 6-8 hét múlva meg kell ismételni a kezelést.

A jó poloskairtás olyan, mint egy tatárdúlás, mert minden bútort szét kell szedni, főképp az ágyneműt, a falak mentén a függönykarnist, a képek hátát stb. Arra is figyelni kell, hogy olyan szakemberhez forduljunk, aki nyomon követhető, mert a poloskainváziót sokan meglovagolják, és nem mindig megfelelő minőségű munkát kap a megrendelő.

 

A bőrgyógyász szerint nincsen semmiféle, a szúnyogriasztóhoz hasonló megoldás (krém vagy spray). Vogronics László hozzátette, 5-6 csillagos szállodákban is előfordulhat a poloska, mert beviszi a vendég. A zsúfolt világ elősegíti az ilyen rovarok terjedését. A két háború között például Budapest és Berlin volt a legfertőzöttebb terület poloskák szempontjából, a pesti bérlakások 75-80 százaléka fertőzött volt. Manapság is egyre több a poloska, súlyos a probléma. Európában a nemzetközi szervezet külön bizottságot hozott létre a poloskakérdés megoldására, külön eljárásrendje van a védekezésnek.

Nagy Éva kifejtette, az éghajlat változással kapcsolatban nem észlelték még újdonságnak ható rovarok megjelenését. Mivel viszont itt a nyár, a szúnyog, a fekete hátú szúnyog, a falusi turizmusban a kutya és macska által hordozott bolhák csípésére is nagyon oda kell figyelni. Bár ezek egyszerűbben kezelhetőek és irthatóak, mint a poloskák, de azért lehetnek szövődményeik.

Egy allergiás alkatú gyerek - például a veleszületett ekcémás - erős reakciót tanúsít már a közönséges szúnyogcsípésre is. A szülő pedig megijed, amikor hólyagok alakulnak ki a szúrt csatornák mentén. Ezeknél a gyerekeknél mindez nagyon gyakori, ha pedig elvakarják, ótvar lehet belőle. Nyáron nagyon sok ilyen gyermek kerül az orvosokhoz, de felnőtt is, mert a betegség fertőző és a szülő is megkapja, ha nem megfelelően fertőtleníti magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://agyipoloskairtasbp.blog.hu/api/trackback/id/tr8416613424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

utólagos falszigetelés székesfehérvár verblender, ziegel riemchen alte ziegel keresőmarketing ügynökség rovarirtás fogorvos keresőmarketing budapest