ágyi poloska irtás

Ágyi poloska irtás és csótányirtás

Ágyi poloska irtás és csótányirtás

CSÓTÁNYIRTÁS

2020. október 01. - Videókártya olcsón

Professzionális csótányirtás géllel, permetezéssel és kombináltan. Csótányirtó kezelés hagyományos és kombinált módszerekkel. Preventív (megelőző) csótányirtás mentességet biztosít az Ön otthonában és munkahelyén.

A csótányok hatékony irtása egészen más kártevőirtó technológia mint a poloskairtás, a darázsirtás, a légyirtás vagy a molyirtás. Ha szeretnénk összehasonlítani a hangyairtás közel áll hozzá a célzott sávpermetezés és a rés és repedés kezelés miatt.

CSÓTÁNYOK IRTÁSA PROFESSZIONÁLIS, HATÉKONY, GYORS ÉS BIZTONSÁGOS MÓDSZEREKKEL!


A terjedésük nagy részben passzív módon történik, amikor a csótány vagy annak petetokjai élelmiszerekkel vagy azok csomagolásával kerül be a helyiségbe. Az épületeken belül a csővezeték rendszereken vagy azok mentén, a szerelőszintek között függőleges irányba aktívan is elterjedhetnek. A táv és központi fűtés, illetve az állandó meleg igen kedvező feltételeket biztosít elszaporodásukhoz. Rejtett életmódjuk miatt előfordulásukról csak akkor szerzünk tudomást, ha éjjel a vizes helyiségekben pl.: fürdőszobában, a konyhában, a mellékhelyiségben a lámpát felkapcsoljuk vagy a rejtekhelyükön megzavarjuk a csótányokat.

A csótányok világszerte mindenhol megtalálhatóak, a legkellemetlenebb és legjelentősebb közegészségügyi kártevők között. Jól alkalmazkodnak a környezetükhöz, főleg a német csótány amelyik a legjobban alkalmazkodik az ember környezetéhez. A lakásokban, üzletekben, üzemekben, gyárakban de az élet minden területén találkozunk velük, ha az életfeltételek kedveznek nekik óriási csótánypopulációkat találhatunk egyes helyeken. Ebben az esetben az agresszív IPM-programok végrehajtás szükséges. Épületeken kívül ilyen esetekben fontosak az integrált kártevőirtó programok bevezetése, amely légyege, hogy a csótányok számára alkalmas életkörülmények megváltoztatása, lehetséges élőhelyek és búvóhelyek megszüntetése és egyéb biológiai módszerek alkalmazása. Irtásuk akkor eredményes ha jó megválasztott az irtási módszer és az irtásstratégia, de ne feledjük a hangsúly lehetőleg mindig a megelőzésen legyen. A gyakorlat azt mutatja, hogy a hatékony IPM módszeres elmélet és gyakorlat egyben, de különösen hatékony a kombinált védekezési módszer. Ha nem történik meg a védekezés és az irtás minden helyiségben például társasházak esetén vagy nyaralóknál, túlélési lehetőséget biztosítunk a kártevők számára és magában hordozza az újra fertőződés lehetőségeit.

A csótányok erősen lapított testű rovarok és ovális körvonalú rovarok. A kifejlett egyedek 10-15mm hosszúak a csápok nélkül. Mindenevő és kb. 6 hétig bírja az éhezést. A testalkatuk miatt alkalmasak arra, hogy nappal szűk hézagokba és rejtekhelyekre húzódjanak. A nőstény élete folyamán 7 db. petetokot rak,a petetokjaiban 30 pete van. A petéből a kifejlett alakig normál körülmények között 2 hónap szükséges. Kifejléssel fejlődnek, a fényt kerülik és rejtett életmódot folytatnak éjszakai rovar.

A lakások és raktárak kedvező élettér a kifejlődéshez valamint a szaporodáshoz. Szárnyuk gyakran csökevényes különösen a nőstényeknek ezért korlátozott repülőképességüket nem használják ki. A lapított háromszög alakú fejük szabadon mozgatható. A fejük két oldalán nagyméretű összetett szemek találhatóak. Ezek felbontó képessége igen csekély mértékű, inkább a sötétben való tájékozódást segíti elő.


még nem ivarérett csótányok
még nem ivarérett csótányok

A legrövidebb fejlődési ideje a 1/2-1 év a német csótánynak van a másik két faj a konyhai és az amerikai csótánynak 1-3 év alatt válik ivaréretté. Aktivitási idejük alatt állandóan táplálék után kutatnak ilyenkor igen nyugtalanok. Egy-egy helyen csak rövid időt töltenek, a táplálkozást gyakran megszakítják. Mindenevők ezért növényi és állati eredetű anyagokat egyaránt fogyasztanak. Az éhezést jól tűrik. táplálkozás nélkül hetekig életben maradnak. A folyadék igényük igen nagy. a szomjazást nehezen viselik el, vízhiányban napok alatt elpusztulnak.

Besorolásuk: Ízeltlábúak törzse-rovarok osztálya-csótányok rendje.


csótány fajok
csótány fajok

Hazánkban az ember közvetlen közelében a meleg égövről származó

  • német csótány (blatella germanica), A.

  • konyhai csótány (blatta orientalis), D. és az E. Hím és a Nőstény

     

  • amerikai csótány (periplaneta americana), fordul elő. B.

     

 

Hazánkon kívül rendkívül elterjedtnek mondható az ausztrál csótány (periplaneta australasiae), C. Erősen lapított testű, ovális körvonalú rovarok. Testalkatuk alkalmas arra, hogy rejtett életmódot folytassanak. Testalkatuk bogárszerű, de hosszú fonalas csápjuk és potrohuk végén lévő függelék alapján azoktól könnyen meg lehet különböztetni őket egymástól.

Csótányok fejlődése: kifejléssel történik. A petékből kikelő lárvák hasonlítanak szüleikhez, csak kisebbek és szárny nélküliek. Petetok: /tojás alakú, selyemfényű peték/

Csótányok közegészségügyi jelentősége:
-kórokozók fakultatív terjesztése /baktérium, gomba, vírus/
-allergizáló tulajdonság,
-undorkeltő hatás.


NÉMET CSÓTÁNY

10-15 mm nagyságú, mind a lárváknál, mind a kifejlett rovaroknál az elő háton két hosszanti zárójelformán összehajló sötétebb sáv húzódik. Színük világosbarna, lábaik világossárgák. Potrohvégükön a csótányokra jellemző két fartoldalék van amellyel a petetokot tartják. Szaporodás: a petetokban hordott ~30 db petéjét ha eldobja nem mindig kelnek ki a lárvák.21-28 nap múlva kelnek ki a lárvák, hatszori vedléssel fél évig tart a fejlődésük. A levedlett lárvabőrt a falánk rovarok megeszik.


német csótány
Német csótány

Életmódja: mindenevő rovar. Nedvesség nélkül néhány nap alatt elpusztul. Meleg és párás helyeket kedveli, kitűnően másznak. A német csótány mindenütt előfordulhat, de főleg a padlószint felett.
Élettartamuk 0,5-1 év
Terjedése: épületek között passzív, épületeken belül aktív


KONYHAI CSÓTÁNY

17-30 mm nagyságú feketés-barna rovar. A nősténynek nincs szárnya, csak rövid bőrlebenye. A hímnek kicsiny szárnya van. Kemény szárnyfedője a test kétharmadáig is elér.


konyhai csótány
konyhai csótány

Szaporodás: a petetokban 16 pete van, melyet a nőstény 3-4 napig hord, ezután elhagyja. Két hetenként tojik újat, amit élete során 5-15x megismétel. A fejlődési idő 1-3 hónap, élettartamuk 2-3 év.
A padlószinthez közeli helyeket, csatornákat kedveli.


AMERIKAI CSÓTÁNY

20-40 mm nagyságú vörösesbarna rovar. A hímnél és a nősténynél egyaránt a szárny a potrohot majdnem teljesen befedi. Szaporodás: a nőstény a petetokban 40 db petét hord, melyet 1-6 nap múlva elhagy. A lárvák 7 nap múlva kelnek ki, a teljes fejlődés időtartama 1-3 év. Az amerikai csótány tud repülni. A padlószinthez közel, a meleg helyeket kedveli.


amerikai csótány
amerikai csótány

Védekezés: célja a helyiségek csótányirtása és csótánymentesítése valamint az elért mentesség folyamatos fenntartása.

A csótányirtás és a csótánymentesítés mérésére alkalmas módszer az attraktánssal vagy feromonnal ellátott ragasztós csapdák kihelyezése és időszakos ellenőrzése és leolvasása. A csótányirtásra kiválasztott eljárás mindig az adott helytől függ. A csótányirtás gyakori eljárása géllel végzett rovarirtás, de sok esetben ez csak kiegészítő eljárásként lehetséges.

A csótányirtás után érdemes a háziállatokat rövid ideig távol tartani legalább a szellőztetés ideje alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://agyipoloskairtasbp.blog.hu/api/trackback/id/tr7116223342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

utólagos falszigetelés székesfehérvár verblender, ziegel riemchen alte ziegel keresőmarketing ügynökség rovarirtás fogorvos keresőmarketing budapest